Primena vibracionog treninga u sportu

Power Plate® sprave pomažu profesionalnim sportistima da poboljšaju rezultate konvencionalnog treninga, pomažu u sprečavanju mogućih povreda, ali i ubrzavaju proces regeneracije i rehabilitacije nakon povreda.

Dodatne informacije

Vrhunski sportisti i rekreativni sportski entuzijasti neprestano tragaju za boljim treninzima i teže dostizanju većih ciljeva.
Profesionalni sportisti, vežbama na Power Plate® spravama, poboljšavaju rezultate svojih konvencionalnih treninga i treninga za razvoj eksplozivne snage, a istovremeno pruža se mogućnost i za ubrzavanje vremena oporavka i regeneracije. Zahvaljujući ekstenzivnom akademskom i nezavisnom naučnom istraživanju, profesionalni timovi širom sveta koriste Power Plate® sprave kao deo svojih treninga snage, kondicije i programa rehabilitacije.

  power plate trening
Vežbe na Power Plate spravi dizajnirane su da dramatično poboljšaju treninge, bez obzira da li se radi o dodatnim ili celokupnim treninzima na spravi. Za samo par minuta može se povećati pokretljivost i stabilnost.

Power Plate® mašine su odlično sredstvo za kontinuirano maksimiziranje performansi.

Kako vibracije stimulišu brzu kontrakciju mišicnih vlakana, sportisti tokom vremena iskuse dramatično povećanje eksplozivne snage, motorike, mišićne izdržljivosti i opštih sposobnosti. 

 Trening

Zbog ograničenog kretanja kod tradicionalnih vežbi prosečno samo 40-50% mišicne mase može biti iskorišćeno.

Vibracije na Power Plate-u angažuju između 95% i 97% mišićnih vlakana. To znači da se duboki mišići i mišići stabilizatori koji se inače teško vežbaju, takođe stimulišu.

Većina ljudi još uvek veruje da povećanju snage i kondicije doprinosi dužina treninga, dok je intenzitet ono što daje kvalitetan rezultat treninga.

Vežbanjem na Power Plate-u minimalno se opterećuju ligamenti i zglobovi, a zbog izuzetne efikasnosti te sprave dugi i iscrpljujući treninzi postaju nepotrebni.

Uz pomoć Power Plate-a poboljšavamo sledeće faktore:
* MAKSIMALNU SNAGU
* EKSPLOZIVNU SNAGU
* IZDRŽLJIVOST MIŠIĆA

 

Prednost vibracionog u odnosu na klasičan trening

Izdržljivost: istraživanja pokazuju da se već nakon 3 nedelje vibracionog treninga max. izdržljivost povećava za 49,8%  dok se konvecionalnim treninzima (tegovi) povećava 16%.

Brzina: po istraživanjima vec nakon jednog meseca vibracionog treninga dolazi do povećanja brzine 6,4% a kod konvecionalnog treninga nakon jednog meseca nije vidljiv napredak.

Fleksibilnost: nakon par meseci vibracionog treninga takođe je zabeleženo značajno poboljšanje fleksibilnosti.

Snaga:  nakon tri meseca vibracionog treninga povećava se snaga, a vertikalna skočnost se povećava za 12% nakon 10 dana treninga.
Kod boksera je zabeleženo povećanje snage od 25% nakon samo jednog meseca vibracionog treninga.

Oporavak: vreme potrebno za oporavak posle teških treninga ili takmičenja se značajno skraćuje ako se kombinuju istezanje i masaža na Power Plate-u.

Efekti vibracionog treninga na hormone:

hormon rasta +460% (koji je bitan za optimalno stanje tela i uma) (Bosco et al,2000)
kortizol -32% (hormon odgovoran za reakciju organizma na stres, povišeni krvni pritisak, povećanje nivoa šecera u krvi, neplodnost kod žena, kao i slabe imune sposobnosti organizma) (Bosco et al,2000)

Power Plate® trening aktivira svaki mišić u vašem telu. Izmereno je od 95 do 98 posto aktivacije mišićne mase prilikom vežbanja na Power Plate®-u. Vežbanjem na Power Plate®-u povećanje snage ne postiže se dodavanjem  opterećenja (tegova), već povećanjem akceleracije  odabirom odgovarajuće postavke na spravi, frekvencije (Hz) i amplitude (mm). Tako vežbanje na Power Plate®-u predstavlja revoluciju u treniranju jer se ljudski kostur može optimalno opteretiti, minimizirajući opterećenje na zglobovima, tetivama i ligamentima.

Power Plate® vibracije redukuje izlučivanje mlečne kiseline pa je i bol u mišićima manji od one koja se oseća nakon konvencionalnog treninga, a prijatnijem osećaju doprinosi i fantastična masaža koja se izvodi nakon treninga i do 50Hz (vibracija) u sekundi potpuno opušta sve trenirane mišiće i osposobljava ih za nove napore.

Za smanjenje bolova i upala zaslužno je i veoma efikasno istezanje na Power Plate-u, koje ne samo što čini mišiće izduženijim i privlačnijim, već uz pomoć vibracija i efikasno pumpa krv u mišiće koje istežemo povećavajući oksigenaciju tih delova podižući PH vrednost iz kisele sredine ka neutralnoj, što dovodi do odstranjivanja mlečne kiseline iz mišića, koja je odgovorna za bol u mišićima prilikom istezanja i nakon treninga.

Treninzi u Studiu plate dizajnirani su tako da bi dramatično poboljšali trening sportista i kao dodatak konvencijalnom treningu i kao njegova zamena. Prednost je ta što sada po prvi put imamo spravu na kojoj je moguće odradti kompletan trening, istezanje i masažu.

Neki od klubova i timova koji koriste prednosti treninga na Power Plate-u: Real Madrid, Barselona, Bajern Minhen, Mančester Junajted, Mančester Siti, Čelsi, skoro svi timovi NBA lige i mnogi drugi.

Pobednici  Svetskog prvenstva u fubbalu, reprezentativci Nemačke su svoje pripreme sprovodili upravo na Power Plate spravi, kao i reprezentacija Francuske, Amerike, Švajcarske…

Mnogi sportisti takođe koriste vibracioni trening u sklopu svojih individualnih priprema, kao na primer: Kristiano Ronaldo, Arijan Roben, Didije Drogba, Rafael Nadal, Novak Đoković, Dvejn Vejd, Lebron Džejms i mnogi drugi.

Pogledajte koji još sportisti koriste Power Plate spravu, klikom na link :  Sportisti korisnici Power Plate-a

Trening Rafaela Nadala i Alen Ajversona: Trening – video

Pogledajte neke od vežbi na Power Plate spravi: Power Plate trening

Pročitajte o primenama vibracionog treninga u:

rekreaciji

rehabilitaciji

U Studiju Plate se vrši fizička priprema i razvoj motoričkih sposobnosti sportista kao i rekreativaca. 

 Uplatom bilo kog paketa, programa ili pojedinačnog termina u Studiju Plate obezbeđen Vam je trening uz ličnog trenera.

Zakažite Vaš besplatni probni trening preko telefona: 011-3611-949 i 065-291-0022 ili mejla: info@personalnitreneri.rs

Info i cene