Primena vibracionog treninga u rehabilitaciji

Vibracioni trening veliku primenu ima u rehabilitaciji ali i kao odličan vid rekreacije kod starijih osoba i kao sredstvo u borbi protiv osteoporoze.

Dodatne informacije

Vibracioni trening na Power Plate spavi pored primene u rekrativnom i profesionalnom sportu, od velike koristi je  u rehabilitaciji i treningu starijih osoba.

Starije osobe redovnim vežbanjem na Power Plate-u pozitivno utiču na stabilnost, poboljšanje ravnoteže, cirkulacije i borbu protiv osteoporoze.

Rehabilitacija i Power Plate

Power Plate sprava se koristi nakon sportskih i drugih povreda, u slučajevima potrebnog jačanja određenih mišića kada zbog prirode povrede nije moguće ili nije preporučljivo izvoditi pokret.

U takvim slučajevima, najbolje a često i jedino rešenje je vibracioni trening, jer se vežbe mogu raditi bez pokreta (statika) zauzimanjem određenog položaja koji se održava npr. 30 sekundi dok se vibracijama dodatno angažuju mišići 30 do 40 puta u sekundi.

Vibracije zatim podstiču kontrakcije mišića takođe 30 do 40 puta u sekundi, što se ne može postići ni na jedan drugi način osim na Power Plate spravi. Pri tom ne dolazi do bilo kakvog opterećenja zglobova, što je jako bitno u slučajevima povrede ramenog , skočnog ili zgloba kolena.
Na taj način se bezbedno jačaju mišići i osoba se posle povrede mnogo brže oporavlja i stiče uslove da se u trening uključe i vežbe sa pokretom u skladu sa procenama trenera ili fizijatra.

Pogledajte trening tenisera Rafaela Nadala i vežbe koje radi na Power Plate-u posle povrede kolena: Nadalov trening 

Realizovana su mnogobrojna istraživanja u svrhu ispitivanja napretka u rehabilitaciji kada se radi konvencionalna rehabilitacija i rehabilitacija na Power Plate®-u.

Prema nalazima Moezija (Teheran University of Medical Sciences, Iran), Power Plate® pomaže u rehabilitaciji kod rekonstrukcije prednjeg ukrštenog ligamenta, razvija ravnotežu, stabilnost i propriocepciju brže nego konvencionalan trening, a ispitanici su postigli 22 puta bolju stabilnost kolena i tela od grupe koja je bila na konvencionalnom rehabilitacijskom tretmanu. Takođe, rezultat je postignut u znatno kraćem vremenu, imajući u vidu da je prosečan trening trajao 15 min.

Bastian (Departmen of Knee Surgery, Kaiserslautern, Germany) je u svom istraživanju utvrdio da Power Plate® ubrzava i poboljšava oporavak uz smanjenu boli, te da ne dolazi do atrofije mišića. Power Plate® grupa održala je veličinu i snagu mišića dok se kod kontrolne grupe javila atrofija i gubitak snage. Objektivni nalazi merenja dopunjeni su podacima subjektivne procene boli gdje je Power Plate® grupa zbog bržeg oporavka iskusila manje boli od kontrolne grupe.

Tako da je trening na Power Plate-u idealan za starije osobe, jer se trening može raditi bez rizičnih i brzih pokreta ili se čak može raditi bez pokreta (statički trening) ali sa svim prednostima koje vibracioni trening pruža u odnosu na klasičan način treniranja.

Trening na Power Plate-u  u borbi protiv osteoporoze

Umanjvanje efekata osteoporoze se treningom na Power Plate-u postiže tako što su prilikom stajanja ili izvođenja pokreta na vibracionoj platformi kosti podvrgnute učestalim vibracijama koje se razlikuju od bilo koje druge aktivnosti.
Takva atipična i nesvakidašnja aktivnost kostima daje signal za povećanu sintezu kalcijuma i fosfora koji daju čvrstinu kostima, tako da bi kosti sledeći „napor“ dočekale spremne. Na taj način se povećava ili održava već postojeća gustina kostiju.

Vibracioni trening se koristi kod sledećih bolesti i stanja:

– Ruptura prednjeg ukršetog ligamenta
– Osteoporoza
– Bolna stanja kičme
– Nestabilnost i sklonost padovima
– Smanjenje boli
– Multipla skleroza
– Dijabetes
– Cerebralna paraliza

_________________________________________________

Pročitajte o primenama vibracionog treninga u:

profesionalnom  sportu

rekreaciji

Sve pakete i programe treninga možete pogledati na stranicama:

Paketi

Programi

Pogodnosti i popuste pogledajte na stranici: Pogodnosti u Studiu Plate

Studio Plate je počeo sa radom 2009. godine na Slaviji kao sertifikovan studio za efikasne Power Plate treninge.

Već 7 godina Vam nudimo veliki izbor Power Plate paketa i programa treninga uz maksimalnu uštedu Vašeg vremena.

Više o personalnim treninzima u Studiju Plate pročitajte na stranici: Power Plate trener

Zakažite Vaš besplatni probni trening preko telefona: 011-3611-949 i 065-291-0022