Kako da ostanete u formi tokom bolesti ili povrede

Individualni treninzi na Power Plate-u sa ličnim trenerom u Studiju Plate. -Vračar, Dubljanska 25, info@fitnes-beograd.com

Dodatne informacije

Niko nije imun na nepredviđene događaje. Postoje brojni razlozi zbog kojih bi neko bio prinuđen da izvesno vreme pauzira sa vežbanjem i svi mi smo bili suočeni sa tim.

Jednostavno, povrede se dešavaju, a dogodi se i da se razbolimo. To ne znači da treba da forsiramo telo na vežbanje, već da bi trebalo da usporimo i dopustimo telu da se oporavi i izleči.

Evo nekoliko predloga kako da prođete kroz period kada ne možete da vežbate:

1. Imajte na umu da Vi niste lenji niti će navedeno stanje zauvek trajati.

Taj stav ce Vam pomoći u bilo kojoj nepredvidjenoj situaciji koja Vas onemogućava da vežbate.

Nije isto ako preskočite trening jer Vam se ne vežba ili ako ste povređeni ili bolesni.

Ima situacija kada je odmor najbolje što možete da učinite za sebe, a mirovanje će svakako skratiti period oporavka.

2. Radite ono što možete.

Činjenica je da za gotovo svaku priliku postoji odgovarajuća fizička aktivnost koja će Vam koristiti.

Ima situacija kada možemo da odradimo trening, ali znatno lakši od treninga na koje smo navikli, u takvoj situaciji bi trebalo imati na umu da je bilo koji vid fizičke aktivnosti bolji od celodnevnog sedenja.
Ukoliko možete idite u šetnju ili hodajte do posla, a ako Vam je lekar savetovao mirovanje u kući posvetite se istezanju i fleksibilnosti mišića.

Ukoliko je povreda u pitanju uvek imate mogućnost da vežbate deo tela koji nije povređen.

Npr. ako je u pitanju povreda zgloba ramena možete da vežbate donji deo tela i stomačne mišiće bez opterećenja gornjeg dela tela.

3. Sprečite promene na telu pravilnom ishranom.

Ako zadržite zdrave navike u ishrani tokom perioda oporavka iznenadiće Vas da se tokom oporavka od npr. mesec dana nećete ugojiti ili će to biti neznatno.
Ako se ipak ugojite nemojte očajavati, već imajte na umu da ćete ubrzo ozdraviti i vratiti se svakodnevnoj rutini vežbanja i zdrave ishrane, a tada će se vratiti i Vaša željena težina i izgled tela.

4. Vežbanju se vratite postepeno i oprezno.

Kada se posle duže pauze vraćate treninzima, ne bi trebalo sami da predpostavljate u kakvoj ste formi, već budite otvoreni za povratak, ali istovremeno osluškujte šta Vam telo poručuje.

Prepustite Vašem treneru da prilagodi vežbe, njihov intenzitet i sve ostalo, ukoliko je potrebno.

Često nam se dešava da posle pauze poželimo da vežbamo istim inteziteom kao i pre pauze, ali jačinu treninga je potrebno postepeno povećavati. Jer je telo posle bolesti prilično oslabljeno.

U ovakvim prilikama, žurba Vam neće koristiti.

Iznenađujuće je koliko ponekad može da nam bude teško da napravimo pauzu u fitnes rutini. Vežbanje je sigurno najbolji način da unapredite snagu i zdravlje, kao i da se oslobodite stresa, ali ponekad nam je najpotrebniji odmor.

Povezani članci:

Fitnes zablude

Efikasan trening za 30 minuta sa ličnim trenerom

Promo mesečni paket

Vračar, Dubljanska 25 – info@fitnes-beograd.com 

Tel. 065/291-00-22 ili 011/36-11-949